Gradovi Evrope

gradovi-evrope-slikovnica-1
gradovi-evrope-slikovnica-2

Gradovi Evrope

Category:
Publisher: AB Card
Product ID: 2736

Product Description

Glavni gradovi Europe

Evo nas, a, eto i vas, krenut ćemo u čaroliju priče kakve nema nigdje. Čudite se, znam, ali ako uronite u ovo što na papiru slijedi, saznat ćete mnoge stvari i shvatiti koliko znanje vrijedi.
Kontinent na kojem mi živimo nosi ime Europa. Ime dobi po starim Grcima, da, da, dobro ste čuli. Čitajte dalje, nemojte da vas išta čudi. Oni su prvi zapisivali da se ne zaboravi, jer su se tada za historiju ljudskog roda važne stvari događale.
Europa dobi ime po ženi u koju se zaljubi grčki bog Zeus. Odlučio Zeus da je otme pa se u bika pretvori i u svome naumu i uspije. Legenda, šta li, ali od nečega se mora krenuti. Drugi su našli da riječ Europa dolazi od Ereb, što u prijevodu znači –zalazak Sunca. Dio kopna u staroj Grčkoj, zapadno od Egejskog mora, stanovnici su nazivali Ereb-tamo gdje Sunce zalazi. Možda je ono prvo objašnjenje ljepše i romantičnije, iako je ovo drugo sa riječju Ereb možda bliže izvorištu imena Europa.
Bilo, kako, bilo, mi smo na tragu da vam pokažemo kako se na najljepši način putuje Europom. Saznat ćete najbitnije o velikim gradovima i njihovim stanovnicima, znamenitim građevinama, legendama i čudima, muzici i sportu, ali i svemu drugom što je za opće znanje najbitnije.
A sada još nekoliko redaka o staroj Grčkoj: Ona se prva kao država određuje. Prvi veliki gradovi u njoj se rodiše. Atena postade prva država – grad, a slijediše je iste takve države – gradovi; Sparta, Troja, Efez, Smirna i Milet. Države-gradovi su međusobno stalno ratovali sve dok ih jedan od najvećih vojskovođa kojeg historija zapisa, Aleksandar Makedonski, ne osvoji. On ih i ujedini negdje prije dvije i pol tisuće godina. Od tada su na sličan način nastajale i mnoge druge europske države.
Poslije Grčke i Rim se nametnu kao velika vojna sila koja je okupirala polovinu Europe, njene razne narode i kulture. Da pobrojimo sve te narode pa da imamo šire znanje; Dalmati i Iliri nastanjivali su današnje države Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, Histri dio u Istri, Mezi u Srbiji, Dačani u Rumunjskoj… Uspjeli su pokoriti na tlu današnje Španjolske Vizgote, u Francuskoj Gale, pa su prešli preko mora i na tlu Britanije porazili Brite. Stari nazivi ovih gradova – država pokazuju i podrijetlo današnjih naziva ili dijela teritorija modernih država.
Kako nas historija uči niti jedno carstvo ma koliko jako bilo nije moglo vječno biti, tu se nema šta kriti, svakoj sili dođe kraj. Tako se desi i sa Rimom, prostori i zemlje koje se okupirali dobiše današnje nazive u periodu od jednog stoljeća.
Novija historija također bilježi da su se neke države podijelile na više manjih država. Bio je to slučaj sa velikom državom Sovjetski Savez, iz koje je nastalo ček petnaest novih nezavisnih država.
Ovi prostori na kojima mi živimo i slične jezike govorimo, također se podijeliše i nasta šest novih država: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija, Makedonija, Srbija i Crna Gora.
U Europi danas postoje 53 neovisne države, a svaka ima svoj glavni grad čije ime trebamo znati. Kako krenuti na putovanje a da se barem malo ne pokaže znanje? Ehehej, kuc, kuc – tebi, eto baš tebi, govorim! Krenimo na najljepše putovanje da sakupimo znanje kao vjeverica žireve koje vadi po potrebi zimi kad je teška glad svlada.
Igrat ćemo igre razne, putovati brodom ili avionom, padobranom se spustiti nad usnulim gradom. Pozdraviti ga i donijeti mu tvoje najljepše želje. Kazat mu da se već spremaš da ga posjetiš. Pitate se u koje ćemo glavne europske gradove da zavirimo, samo u neke jer, nažalost, ne možemo ovom slikovnicom da obuhvatimo sve. Evo brzo da ih pobrojimo; Atena, Moskva, Berlin, Rim, Pariz, London, Madrid, Beč, Prag, Istanbul, Kopenhagen, Bruxelles, Vatikan (grad-država) i Sarajevo. Sve ovo pobrojano je kao jedna porodica, putovanja su radovanja, zato krenimo na putovanje kakvog nigdje nema i kakvo niko doživio nije.

Phone: +387 (0)51 490-770
Slobodana Kusturića 13
Banja Luka, RS/BiH